Hvor er din tunge placeret, mens du læser dette?
Hvor er din tunge placeret lige nu, mens du læser dette?
I ganen?
I undermunden?
Tungen består af muskelgrupper lige fra mandiblen til basen af kraniet og tungeknoglen.
Tungen er et meget komplekst organ. Det er en af de mest kraftfulde muskler, vi har i kroppen. Den kan udføre et tryk på optil 500 gram.
Vi synker ca 2000 gange om dagen og her medvirker tungen aktivt.
Prøv engang at synke og registrere hvordan tungen stempler op i ganen og er medvirkende til at holde overkæben i den rette form.
Tænk på tungens kraft, når du har fået lavet et hul hos tandlægen og tanden er for høj i.f.t. resten af mundens tandsæt. Her vil tungen have en tendens til hele tiden at cirkulere rundt om det sted, hvor forhøjningen er. Til sidst kan den nærmest blive øm og hævet. det viser noget om tungens kraft.
Tungen bør hvile i ganen således at ganen kan udvikles og med trykket på optil 500 gram foregår der rigtig meget stimulering her. Derfor er det ikke uvæsentligt med tungens placering.
Tungen har direkte indflydelse på formen af dit ansigt, din kropsholdning og søvnmønstret og kvaliteten af din søvn.
Udover det deltager tungen i evnen til at tygge og synke maden, tale og smage.
Tungen er med til at forme hovedet og holde dit hoved stabilt samt beskytte dine luftveje.
“Tænk på dette, når du har smerter i nakke, skuldre og ryggen”
Når du begynder at aktivere tungen vil alle musklerne strammes for at åbne og understøtte luftvejene. Når luftvejene understøttes og åbnes vil næsevejrtrækningen straks blive nemmere. Du bliver pludselig i stand til at placere tungen oppe i ganen og herved trække vejret foran i næsen. Skabe kontakt til din vejrtrækningsmuskel, slippe den fri således at den fungerer frit og ubesværet.
Ofte sker der det, at tungen falder ned i undermunden. Ganen hæves op i en kuppel/ oval form (ihverfald på sigt, når denne dårlige vane er blevet en fast del af dig) . Det sker for mange der lever i stress over længere tid. Ansigtet har en tendens til at ændre form og blive aflangt.
Nu begynder mundhulen at blive sædet for vejrtrækningen fremfor næsen. Vejrtrækningen har det med at ryge i svælget og trække op i den øvre del af lungerne/ brystet og en dårlig vane opstår. Nervesystemet går på flugt og kamp, du bliver aldrig stressen kvit.
Har du lyst til at lære mere om din vejrtrækning gennem næsen og tungens placering. Hermed vil jeg invitere dig til at deltage på min workshop “Lær at smidiggøre din rygsøjle og forløse psoas v/ vejrtrækningen.
2/7 kl 17:30-20:00 – Bredgade 33A 1260 København K ….. du kan læse mere her.
Jeg glæder mig til at møde dig … og tak fordi du læser min blog.
Kærlig hilsen
Lotte Maggie Mogensen
– Who nose …. Longer Exhale.
Hvad så når man ikke kan få tungen til at slappe af, men altid bliver presset op i ganen. Det giver tandmærker langs tungen. Hvad kan man gøre for at undgå det?? Det gør jeg. Jeg kan blive helt øm i tungen af det.
Hej Jette
Tak for din kommentar.
Nu har jeg ikke set dit bid/ mund/ gane. Men jeg vil tro din mund, hvis vi åbner den er forholdsvis elipse formet.
Det indikerer, at der må have været mundvejrtrækning tidligere i livet måske stadigvæk?
Du kan have underudviklede kæber og det kan være kommet af, at du har trukket vejret gennem munden. Kæberne er færdig udviklet omkring 10 års alderen og herved kan vi spørge os selv om der er noget at gøre når vi er blevet voksne. Ja det er der. Kroppen kan altid udvikles.
Når overkæben er underudviklet vil det give trange næsespor, hvilket giver en besværet næsevejrtrækning. Mit forslag er at arbejde med at trække vejret gennem næsen, bruge sleep-tape om natten samt lave nogle tunge øvelser. Udover det er der andre fif til at arbejde med tungen, næsen og vejrtrækningen. Men det kræver instruktion. Det er ikke noget, der udvides over en uge, det kommer til at tage tid.
Din ømhed skyldes at tungen evner at presse med optil 500 gram og det er noget af et tryk.
Jeg har set på tidligere elever at biddet har udviklet sig ved at de bevidst havde fokus på næsevejrtrækning og sleep-tape mv.
Jeg har tidligere gennem mange år ikke kunne få luft gennem næsen. Men dengang, havde jeg ikke problemer med tungen.
Efter jeg fik åbnet næsen via ALT har jeg ingen problemer med at få luft gennem næsen. Jeg har plads både ned mod munden og helt op til tårekanalen indefra.
Til gengæld er jeg begyndt at presse tungen op i ganen.
500 g tryk! Hold da op. Ikke noget at sige til jeg kan blive øm.
Forholder du dig også til tungebånd?
Jeg har stor erfaring med at forlængelse af stramt tungebånd gør det lettere at få tingen til at hvile i ganen og at trække vejret korrekt.
Jeg anvender OMFT træning til dette.
Der er faktisk 2 ledige pladser på det næste basis kursus i oktober. Måske det kunne have din interesse. Vi mangler OMFT behandlere i Vestsjælland.
Hej Ulla
Tak for dit input.
Når jeg underviser forsøger jeg at skabe små praktiske tiltag således at vejrtrækningen kan ende i bunden af lungerne.
Ja jeg bruger øvelser der arbejder med tungebåndet, som kan være en stor forhindring for at trække vejret. Tungen påvirker kroppen meget mere end vi overhovedet er bevidst om. Disse små tiltag bruger jeg i starten af timen under opvarmningen. Ved alle øvelser forsøger jeg at minde eleven om de små tiltag, når de er godt inde i øvelsen. Hvis de kan overskue det. De fleste er stressede og det primære er at skabe kontakt til kroppen.
Tak for informationen om OMFT. Jeg må nysgerrigt kigge på det.